Munkaerőpiaci kizsákmányolás

Mit jelent?

Munkaerőpiaci kizsákmányolásról akkor beszélünk, ha a munkáltató tisztességtelenül részesül a munkavállaló munkájából. Mivel a tisztességesség szubjektív, különböző emberek eltérően határozhatják meg, hogy mi minősül kizsákmányolásnak. A munkaerő-kizsákmányolás nem jogi kifejezés – sőt, a munkaerő-kizsákmányolás nem minden formája illegális.[1]

A munkaerő-kizsákmányolás a munkaválalló kihasználása a munkahelyen haszonszerzés céljából.[2]

Forrás: The Intersection of Labor Exploitation and Human Trafficking, 2022

Ahogy ezen az ábrán is látszik, a kizsákmányolás nem feltétlenül jelent sem munkajogi szabálytalanságot, sem pedig bűncselekményt, de ezek hiánya nem jelenti azt, hogy ne lenne súlyos, a munkavállalóra negatív hatással lévő jelenség.

[1] https://combathumantrafficking.org/blog/2020/01/29/labor-trafficking/

[2] https://endlabourexploitation.co.uk/about/

Legfontosabb kizsákmányolási faktorok

A migráns munkavállalók jobban ki vannak téve a kizsákmányolás veszélyének. Ehhez több dolog is hozzájárulhat, de a leginkább fontos faktorok a következők:

Mik jelezhetnek egy kizsákmányoló munkaviszonyt?

A kizsákmányolásnak rengeteg jele lehet a kevésbé súlyostól a nagyon súlyosig. A következőkre érdemes figyelni:

Munkaszerződés

Minden magyarországi munkaviszony elengedhetetlen feltétele az érvényes és aláírt munkaszerződés. A szerződés nélküli munkavégzés illegális, és veszélybe sodorja a munkavállalót, hiszen jogait nem tudja érvényesíteni, munkaadója felé érdekeit nem tudja képviselni. A munkaszerződésben foglaltak kötelező érvényűek mind a munkavállaló, mind pedig a munkaadó számára. Minden munkaszerződésnek tartalmaznia kell legalább a következőket:

Legfontosabb kizsákmányolásra utaló jelek a munkaszerződéssel kapcsolatban:

Fizetés

Minden Magyarországon végzett munka során a szerződésben foglalt bér jár a munkavállalónak, ettől eltérni nem lehet.

Legfontosabb kizsákmányolásra utaló jelek a fizetéssel kapcsolatban

Túlóra

A túlóra elrendelésére szigorú szabályok vonatkoznak. A munkavállaló által végzett túlóra nem haladhatja meg a magyar munka törvénykönyvében meghatározott időtartamot (lásd 4. rész a munkajogról).

A túl óráért minden esetben fizetés jár. Ez alapesetben a szerződésben meghatározott munka béren felüli 50 százalékos bérpótlékot jelenti.

A legfontosabb kizsákmányolásra utaló jelek a túlórával kapcsolatban a következők:

Szabadság

Minden magyarországi munkavállalónak kötelező fizetett szabadságot biztosítani. Amennyiben a munkáltató nem biztosít a munkavállaló számára minimum 20 fizetett szabadnapot, az kizsákmányolásra utaló jel lehet.

A szabadság kiadása a munkáltató joga, a kiadása előtt azonban a munkaadónak meg kell hallgatnia a munkavállalót.

Személyes okmányok

A munkavállaló személyes okmányait mint például személyi igazolvány, útlevél tartózkodási engedély STB. A munkáltató nem tarthatja magánál. Amennyiben a munkáltató magánál tartja ezeket a dokumentumokat azzal akadályozza a munkavállaló személyes szabadságát ami egy nagyon fontos jele annak hogy kizsákmányoló munkaviszony áll fenn.

Munkakörülmények

A munkáltató feladata az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkakörnyezet, és ennek minden feltételének biztosítása. Amennyiben a munkáltató a munkavállalót egészségtelen vagy veszélyes helyen foglalkoztatja szintén arra utalhat hogy kizsákmányoló munkaviszonyban vannak.

Egyebek mellett, következő konkrét esetek merülhetnek fel:

Lakhatás

A munkaerő számára sok esetben a munkáltató biztosítja a lakhatást. Ez sok esetben megkönnyíti a magyarországi tartózkodást azonban veszélyek forrása is lehet. Fontos figyelni arra hogy ezzel a helyzettel a munkáltató ne élhessen vissza.

A következő konkrét konkrét esetekben gyanakodhatunk kizsákmányolásra:

Ez csak néhány példa arra hogy milyen jelei lehetnek egy kizsákmányoló munkaviszonynak. Nagyon fontos kiemelni hogy amennyiben a munkavállalót vagy annak családtagjait közvetlen veszély fenyegeti illetve bűncselekmény gyanúja merül fel a 112-es telefonszámon azonnal értesíteni kell a rendőrséget.

Minden olyan esetben amikor felmerül a munkaerőpiaci kizsákmányolás gyanúja a munkavállaló segítséget kérhet a Menedék Egyesülettől a következő elérhetőségeken: